11 Aralık 2015 Cuma

ENIC-NARIC


NARIC (National Academic Recognition Information Centres), Bologna sürecinin bir parçası olarak akademik yeterliliklerin karşılaştırılmasını sağlamaktadır. Avrupa ülkelerindeki NARIC merkezleri NARIC ağı tarafından koordine edilmektedir.
NARIC, Avrupa ülkeleri arasında akademik yeterliliklerin ve çalışmaların tanınması amacıyla Avrupa Komisyonu tarafından oluşturulan bir girişimdir. Avrupa Komisyonunun SOKRATES/ERASMUS programının bir parçasıdır, öğrencilerin ve öğretim elemanlarının yükseköğretim kurumları arasındaki hareketliliğini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Her ülkenin NARIC merkezi o ülkenin Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmiştir ancak ülkeden ülkeye bu durum ve kapsam değişmektedir. Birçok Avrupa ülkesinde yükseköğretim kurumları kabul edecekleri akademik çalışmalar ve yabancı diplomaların yeterlilikleri konusunda kendi kararlarını kendileri vermektedir, bu durumda NARIC merkezleri çoğunlukla danışmanlık rolü üslenmektedir.
ENIC (European Network of Information Centres) ise aynı amaç için kurulmuş daha geniş bir ağdır. UNESCO ve Avrupa Konseyinin girişimleri ile kurulmuştur. Lizbon Tanınma Anlaşmasının (Lisbon Recognition Convention) uygulanması, yeterliliklerin tanınması için politika ve uygulama geliştirmek amaçlanmaktadır. ENIC ağı, Avrupa Birliğinin NARIC ağı ile benzer şekilde çalışmaktadır.
Lizbon Tanınma Anlaşması, Avrupa Bölgesinde yükseköğretimle ilgili yeterliliklerin tanınması üzerine Avrupa Konseyi ve UNESCO birlikte 2012 yılında imzaladığı uluslararası düzeyde resmi bir anlaşmadır. Avrupa Konseyinin Yunanistan ve Monako dışındaki 47 üyesi tarafından geçerliliği kabul edilmiştir (ratified). Avrupa Konseyi üyesi olmayan Avusturalya, Belarus, Vatikan, İsrail, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Yeni Zelanda da bu anlaşmanın geçerliliğini kabul etmiştir. Kanada ve Amerika anlaşmayı imzalamış ancak geçerliliğini kabul etmemiştir.
ENIC ağı ulusal bilgi merkezleri şeklinde yapılandırılmıştır. Bir ülkedeki bir merkez diğer ülkedeki bir merkeze bağlı değildir. Bu merkezler aşağıdaki konularda bilgi vermektedir:
·         Farklı ülkelerdeki yabancı diplomaların yeterliliklerin tanınması
·         Yabancı ülkelerdeki eğitim sistemleri ve yerel eğitim sistemleri
·         Yurtdışında çalışma ve eğitim fırsatları
Türkiye ENIC/NARIC Merkezi, Yükseköğretim Kurulu bünyesinde yapılandırılmış ve 2003 yılından itibaren ENIC/NARIC iletişim ağının bir parçası olarak faaliyet göstermektedir. Bu ağ dâhilinde çalışan ENIC/NARIC merkezlerinin temsilcileri düzenli olarak bir araya gelmekte ve diploma ve derecelerin tanınması ile ilgili bilgi alışverişi yapmaktadırlar. Türkiye’de ENIC ve NARIC faaliyetleri Yükseköğretim Kurulu bünyesinde Denklik Birimi ile Avrupa Birliği ve Uluslararası ilişkiler Birimi tarafından yürütülmektedir.
Kaynaklar:
https://en.wikipedia.org/wiki/Lisbon_Recognition_Convention

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder