9 Kasım 2015 Pazartesi

Asya ülkelerinde açık ve uzaktan öğrenme, kalite güvence ve akreditasyon

(Kaynak: Jung, I., & Latchem, C. (2007). Assuring quality in Asian open and distance learning. Open Learning, 22(3), 235-250.)

Bir sürecin veya bir süreç sonunda meydana gelen çıktıların geçerli ve güvenilir olduğuna dair iç ve dış değerlendirmelerde kriterler ve performans göstergelerinde hemfikir olmak önemlidir, zor olan ise bunu başarmak. Bazılarına göre açık ve uzaktan öğrenmenin kalitesini belirlemeye yönelik kriterler ve standartlar, yüz yüze eğitim ile aynı, bazılarına göre ise farklıdır. Diğer yandan açık ve uzaktan öğrenme kurumlarının açık erişim, öğrenen-öğreten etkileşimi gibi konular düşünüldüğünde prensip olarak yüz yüze eğitim kurumlarından farklı olduğu bir gerçektir.

Açık ve uzaktan öğrenmede kalite anlayışı da hükümetlere, kurum yöneticilerine, kurumda çalışan öğretim elemanlarına göre değişebilmektedir. Hükümetler kendilerine sosyo-ekonomik yönden fayda getirebilecek kriterlere odaklanırken, kurumlar yönetim, ders alımı, öğrenen desteği, değerlendirme sistemi gibi konulara, öğretmenler veya araştırmacılar daha çok bu işin doğasına yönelik konulara odaklanabilmektedir. Dolayısı ile bu kadar farklı anlayış, aynı standartlar veya kriterlerde hemfikir olamamaktadır.

Bazı ülkelerdeki kuruluşlar, açık ve uzaktan öğrenmede kalite güvence ve akreditasyona rehberlik edebilecek bir takım çalışmalar yapmaktadır. Örneğin;

1. İngiltere'deki "the Open and Distance Learning Quality Council" akreditasyon sağlayanları değerlendirmektedir, "the Quality Assurance Agency (QAA)" uzaktan öğrenme ve e-öğrenmeye yönelik kalite standartları yayımlamıştır.

2. ABD'deki "the Commission of Institutions of Higher Education" elektronik olarak önerilen lisans ve sertifika programları için uygulamalar yayımlamıştır.

3. Güney Afrika'da "the National Association of Distance Education Organisations of South Africa" Güney Afrika'da uzaktan eğitim için örnek olayları da içeren kalite kriterleri geliştirmiştir.

4. Asya'da "the Indian Distance Education Council (DEC)" ulusal değerlendirme ve akreditasyon konseyi ve Malezya ulusal akreditasyon kurulu ile işbirliği halinde yukarıdakilere benzer uygulamalar yapmaktadır.

Diğer yandan yükseköğrenim kurumlarının ulusal sınırları aşması, kalite güvencenin uluslararası kurumlarca tanınmasını gerektirmiştir. Bu anlamda kalite güvence ve akreditasyon kuruluşları  uluslararası, bölgesel veya ulusal kuruluşlar olarak sınıflandırılmaya başlamıştır. Örneğin ENQA, Avrupa Yükseköğrenim alanında kalite güvence için standartlar yayımlamıştır. Benzer şekilde İngiltere'de Yükseköğrenim Kalite Konseyi (The Higher Education Quality Council), UNESCO/OECD, Amerika'da The Departmant of Education ve CHEA, diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak açık ve uzaktan öğrenmede kaliteyi geliştirici uygulamalar yapmaktadır. Ancak özellikle bu kurum ve kuruluşların değerleri, tanımları ve uygulamaları çeşitlilik gösterdiği için açık ve uzaktan öğrenmede kalite için tanımlanmış ve kabul edilmiş evrensel bir dizi kriter bulunmamaktadır.

1970'lerden bu yana Asya'daki ülkeler, geleneksel üniversitelere yerleşemeyenler, yetişkinler ve eğitimini yarım bırakmak zorunda kalanlar için açık üniversiteler kurmaya başlamıştır. İlk olarak 1971'de Tayland'ta kurulan Ramkhamhaeng Üniversitesini, 1974'te Pakistan'da Allama Iqbal Açık Üniversitesi ve sonrasında İsrail, Filistin, İran, Türkiye, Sri Lanka, Hindistan, Bangladeş, Endonezya, Çin, Güney Kore, Japonya, Hong Kong, Makao, Vietnam ve Filipinler izlemiştir. Bu ülkelerde kurulan üniversitelerin çoğunluğu hem kampüs içi hem de kampüs dışı (dual mode) eğitim vermektedir. Diğer yandan Asya'da bu kadar çok açık ve uzaktan eğitim veren kurumun bulunması Asya'yı dünyanın en çok uzaktan öğrenen bulunan bölgesi haline getirmiştir. Küreselleşmenin de etkisiyle bu kurumlarda açık ve uzaktan öğrenmede kalite güvence standartlaşması farklılık göstermektedir. Endonezya, Malezya ve Türkiye, açık ve uzaktan öğrenme konusunda ulusal kalite çerçevesine uymaktadır. Pakistan, Kore ve Çin ise bu konuda genel denetim mekanizmalarını çalıştırmaktadır. Hong Kong ve Hindistan açık ve uzaktan öğrenme için akreditasyon sürecinde, geleneksel üniversitelerdeki standartları uygulamaktadır. Bunların tersine Malezya, açık ve uzaktan öğrenmede ulusal akreditasyon kurulunun belirlediği kalite güvence sistemini uygulamaktadır.

Kurumsal düzeyde kalite güvence konusuna bakılırsa Asya ülkelerindeki bazı kurumlar (Bangladeş Açık Üniversitesi, Malezya Açık Üniversitesi, Sri Lanka Açık Üniversitesi gibi) kalite güvence yönetiminde merkezileşmiş sistem politikalarını kullanmaktadır. Bazıları (örneğin Hong Kong Açık Üniversitesi, Indira Gandhi Ulusal Açık Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi gibi) çeşitli akreditasyon kurulları, konseyleri, komisyonları ile işbirliği yaparak ortak sistemleri kullanmaktadır. Bazılarında ise kalite güvence sistemleri dağınık veya başkalarına yetki verilmiş şekilde işlemektedir. Örneğin Filipinler Açık Üniversitesi, yedi farklı kampüsündeki fakülte ve ofislerinde farklı kalite güvence mekanizmaları uygulamaktadır.

Açık ve uzaktan öğrenmenin kurumsal kalite güvence prosedürleri, planlama, yönetim ve idare, ders tasarımı, ders geliştirme ve ders alımı, öğrenen desteği, değerlendirme ve teknoloji uygulamalarını içermektedir. Bu konulara kurumsal tasarımda katı kriterler uygulanmaktadır.

Sonuç olarak açık ve uzaktan öğrenmede kalite güvence politikaları oluşturulurken aşağıdaki hususların dikkate alınması önerilmektedir:

 - Açık ve uzaktan öğrenme sağlayan tüm kurumlar yaptıkları işin kalitesini değerlendirme, güvence altına alma ve geliştirme konusunda sorumluluk hissetmelidir.

 - Kampüs içinde ve kampüs dışında verilen eğitim yöntemlerinin birbirine yakınlaşması, açık ve uzaktan öğrenme, geleneksel öğrenme, e-öğrenme veya yüz yüze öğrenmeyi birbirinden ayırmamalıdır ancak eğitimin farklı şekilde  alımından dolayı belirli kalite kriterlerine ve yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.

 - Kalite güvence kurumsal misyonun bir parçası olmalıdır. Bu amaçla kurumsal kalite kültürü geliştirilmelidir.

 - Öğrenciye geri bildirim yapmaya dayalı sıkı bir değerlendirme gerekmektedir. Bu amaçla kısa dönem (ders ve hizmetlerden memnuniyetleri) ve uzun dönem  (iş ve genel yaşamlarına katkı düzeyi) planlamalar yapılmalıdır.

 - Toplumdaki paydaşlarca, açık ve uzaktan öğrenmeye yönelik, zaman, emek, destek ve fon ayırma gibi konularda meşrulaşmış bir ilgi gösterilmesi gerekmektedir.

 - Kalite güvence sistemlerinin merkezileşmiş, işbirlikçi veya dağınık olmasına veya neyin nasıl tanımlanıp değerlendirileceğine yerel şartlar karar vermelidir.

 - Hükümetler, bölgesel otoriteler ve kurumlar, açık ve uzaktan öğrenmede kalite güvence ve akreditasyona sınırların ötesinde çaba göstermelidir.

 

CHEA (Council of Higher Education Accreditation) tarafından tanınan akreditasyon kuruluşları (2015-2016)

 
Bölgesel Akreditasyon Kuruluşları

Accrediting Commission for Community and Junior Colleges (ACCJC) Western Association of Schools and Colleges

Higher Learning Commission (HLC)

Middle States Commission on Higher Education (MSCHE)

New England Association of Schools and Colleges

(NEASC-CIHE) Commission on Institutions of Higher Education

Southern Association of Colleges and Schools Commission on Colleges (SACSCOC)

WASC Senior College and University Commission (WSCUC)


Güven-ilişkili Ulusal Akreditasyon Kuruluşları

Association for Biblical Higher Education (ABHE) Commission on Accreditation

Commission on Accrediting of the Association of Theological Schools (ATS)

Association of Advanced Rabbinical and Talmudic Schools (AARTS), Accreditation Commission
 
Transnational Association of Christian Colleges and Schools (TRACS), Accreditation Commission

 
Kariyer-ilişkili Ulusal Akreditasyon Kuruluşları
Accrediting Council for Independent Colleges and Schools (ACICS)

Distance Education Accrediting Commission (DEAC)

 
Program düzeyinde Akreditasyon veren Kuruluşlar

AACSB International–The Association to Advance Collegiate Schools of Business

Accreditation Commission for Audiology Education (ACAE)

ABET

Accreditation Commission for Education in Nursing (ACEN)

Accreditation Council for Business Schools and Programs (ACBSP)

Accreditation Review Commission on Education for the Physician Assistant, Inc. (ARC-PA)

Accreditation Council for Pharmacy Education (ACPE)

Accrediting Council on Education in Journalism and Mass Communications (ACEJMC)

American Academy of Forensic Sciences (AAFS) Forensic Science Education Programs Accreditation Commission (FEPAC)

American Board of Funeral Service Education (ABFSE) Committee on Accreditation

American Association of Family and Consumer Sciences (AAFCS-CFA)

American Council for Construction Education (ACCE)

American Culinary Federation Education Foundation, Inc. (ACFEF-AC) Accrediting Commission

American Occupational Therapy Association (AOTAACOTE) Accreditation Council for Occupational Therapy Education

American Library Association (ALA-CoA) Committee on Accreditation

American Optometric Association (AOA-ACOE) Accreditation Council on Optometric Education

American Physical Therapy Association (APTA-CAPTE) Commission on Accreditation in Physical Therapy Education

American Psychological Association (APA-CoA) Commission on Accreditation

American Podiatric Medical Association (APMA-CPME) Council on Podiatric Medical Education

American Society of Landscape Architects (ASLA-LAAB) Landscape Architectural Accreditation Board

American Speech-Language-Hearing Association (ASHA-CAA) Council on Academic Accreditation in Audiology and Speech-Language Pathology

Association of Technology, Management, and Applied Engineering (ATMAE)

American Veterinary Medical Association (AVMA) Council on Education

Aviation Accreditation Board International (AABI)

Commission on Accreditation for Health Informatics and Information Management Education (CAHIIM)

Commission on Accreditation for Respiratory Care (CoARC)

Commission on Accreditation for Marriage and Family Therapy Education (COAMFTE-AAMFT)
American Association for Marriage and Family Therapy

Commission on Accreditation of Allied Health Education Programs (CAAHEP)

Commission of Accreditation of Athletic Training Education (CAATE)

Commission on Opticianry Accreditation (COA)

Commission on Accreditation of Healthcare Management Education (CAHME)

Council for Accreditation of Counseling and Related Educational Programs (CACREP)

Council for Interior Design Accreditation (CIDA)

Council for the Accreditation of Educator Preparation (CAEP)

Council for Standards in Human Service Education (CSHSE)

Council on Accreditation of Nurse Anesthesia Educational Programs (COA)

Council on Chiropractic Education (CCE)

Council on Social Work Education Office of Social Work Accreditation (CSWE) Commission on Accreditation

Council on Rehabilitation Education (CORE) Commission on Standards and Accreditation

International Assembly for Collegiate Business Education (IACBE)

International Fire Service Accreditation Congress Degree Assembly (IFSAC-DA)

Joint Review Committee on Educational Programs in Nuclear Medicine Technology (JRCNMT)

Joint Review Committee on Education in Radiologic Technology (JRCERT)

National Accrediting Agency for Clinical Laboratory Sciences (NAACLS)

National Council for Accreditation of Teacher Education (NCATE)

Network of Schools of Public Policy, Affairs, and Administration (NASPAA-COPRA) Commission on Peer Review and Accreditation

National Recreation and Park Association (NRPA) Council on Accreditation of Parks, Recreation, Tourism and Related Professions (COAPRT)

Planning Accreditation Board (PAB)

Psychological Clinical Science Accreditation System (PCSAS)

Teacher Education Accreditation Council (TEAC)

Kaynak:
http://www.chea.org/pdf/2015-2016_Directory_of_CHEA_Recognized_Organizations.pdf 

3 Kasım 2015 Salı

SACSCOC

SACS (Southern Association of Colleges and Schools) üniversiteler komisyonu,  Amerika’da güney eyaletlerde (Alabama, Florida, Georgia, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Kuzey Carolina, Güney Carolina, Tennessee, Texas, Virginia, Latin Amerika) lisans, yüksek lisans veya doktora derecesi veren yükseköğrenim kurumlarının akreditasyonu için kurulmuş bölgesel bir akreditasyon kuruluşudur. Bu komisyon diğer uluslararası yükseköğrenim kurumlarının da uygulamalarını kabul etmektedir.
SACS üniversiteler komisyonu tarafından akredite edilmesi için bir kurumun (1) yükseköğrenime uygun bir misyonu olmalı, (2) bu misyonu desteklemek ve sonuçlandırmak için yeterli hizmetleri, programları ve kaynakları olmalı, (3) misyonu ile tutarlı ve önerdiği derecelere uygun belirli eğitimsel hedefleri olmalı ve bu hedeflere ulaşmada başarıp olup olmadığını göstermesi gerekmektedir.
 
SACS’ın 2 adet akreditasyon kuruluşu vardır: (1) Üniversiteler Komisyonu, (2) Akreditasyon ve Okul Gelişimi Konseyi. SACS Üniversiteler Komisyonu yükseköğrenim derecesi veren kurumları akredite etmektedir. Diğeri ise ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki okulları akredite etmektedir.
 
SACS 1895 yılında kurulmuştur, SACS Üniversiteler Komisyonu ise 1912 yılında kurulmuştur.
 

SACS Üniversiteler Komisyonunun akreditasyon süreci:
(1)    Akredite edilecek kurum içinde alınan müşterek karar ve bir analiz
(2)    Kurum dışından kişilerce önceden haber verilerek yapılan değerlendirme
(3)    SACS üniversiteler komisyonunun seçilmiş yönetim kurulu üyelerince verilen son karar

Akredite edilen kuruluşlar iç denetimlerini periyodik olarak yaparlar. İdari personel, öğretim elemanları,  öğrenciler, yönetim kurulu ve diğer sürece uygun öğeler iç denetimde incelenir. Burada özellikle ilgili kurumun akreditasyon gereksinimlerini yerine getirip getirmediği, belirtilen misyonu başarma durumları incelenir.
SACS Üniversiteler Komisyonu uzaktan ve yazışma eğitimi programlarını da akredite etmektedir.
SACS Üniversiteler Komisyonu Akreditasyon Standartları:
a.       Kurumsal misyon, yönetim ve etkililik
                                 i.            Kurumsal misyon
                               ii.            Yönetim ve idare
(CEO değerlendirme/seçme, yönetim kurulu kontrolü, yönetim kurulu çıkar çatışması, dış etkiler, yönetim kurulu üyeliğinden çıkarma, yönetim kurulu/idare ayrımı, kurumsal yapı, nitelikli idari/akademik personel, personel başvurusu, idari personel değerlendirme, üniversitelerarası spor kontrolü, fon sağlama faaliyetleri, kurumla ilişkili varlıklar, fikri mülkiyet hakları)
                              iii.            Kurumsal etkililik
Beklenen çıktılar, eğitim programları, idari destek hizmetleri, akademik ve öğrenci destek hizmetleri, misyona yönelik araştırma, misyona yönelik toplum hizmeti, kalite geliştirme planı
b.      Programlar
                                 i.            Diğer eğitim programları
Kabul edilen akademik programlar, devam eden eğitim/hizmet programları, kayıt kabul politikaları, akademik kredilerin kabulü, akademik politikalar, kredi ödüllendirme uygulamaları, sözleşmeye dayalı anlaşmalar, kredisizden krediliye geçiş, akademik destek hizmetleri, öğretim programı sorunluluğu, akademik program koordinasyonu, teknoloji kullanımı
                               ii.            Lisansüstü eğitim programları
Genel eğitim yeterlilikleri, derece için kurumsal krediler, lisansüstü program gereksinimleri, öğretim elemanının en son akademik derecesi
                              iii.            Lisans ve lisansüstü uzmanlık programları
Lisansüstü programların zorluğu, lisans öğretim programı, lisans derecesi için kurumsal krediler, lisansüstü program gereksinimleri
                             iv.            Öğretim elemanları
Öğretim elemanı yeterliliği, öğretim elemanı değerlendirme, öğretim elemanı gelişimi, akademik bağımsızlık, yönetimde öğretim elemanının rolü
                               v.            Kütüphane ve diğer öğrenme kaynakları
Öğrenme/bilgi kaynakları, kütüphane kullanım talimatı, nitelikli personel
                             vi.            Öğrenci işleri ve hizmetleri
Öğrenci hakları, öğrenci kayıtları, nitelikli personel
c.       Kaynaklar
                                 i.            Finansal kaynaklar
Finansal istikrar, finansal yardım denetimleri, mali durum kontrolü, dış fonların/sponsorlu araştırmaların kontrolü
                               ii.            Fiziksel kaynaklar
Fiziksel kaynakların kontrolü, kurumsal ortam, fiziksel etkinlikler
 
d.      Komisyon politikalarına karşı kurumsal sorumluluk
Komisyonun değişen politika ve prosedürlerine uyma sorumluluğu, diğer komisyon politikalarına uyum sorumluluğu, komisyonun temsil durumu
Federal Gereksinimler
SACS üniversiteler komisyonu, ABD Eğitim Departmanı (US Department of Education) tarafından tanınmaktadır. Yukarıdaki belirtilen akreditasyon standartları dışında ABD Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen federal gereksinimler doğrultusunda federal statü ayrıca aşağıdaki kriterlerle denetlenmektedir.
1.       Öğrenci başarısı
2.       Öğretim programı (misyonu, amacı, diploma, sertifika ve ödül derecesi vs.)
3.       Yayın politikaları
4.       Programların uzunluğu (süresi)
5.       Öğrencilerin şikayetleri
6.       İyileştirme çalışmaları
7.       Program sorumlulukları
8.       Uzaktan ve yazışma eğitimi (yüz yüze eğitimdeki öğrencilerle aynı haklara sahip olma, uzaktan eğitim öğrencilerinin mahremiyetlerinin yazılı prosedürlerle korunması, uzaktan eğitim öğrencilerinin kimliklerinin geçerliliğine yönelik ek öğrenci sorumlulukları)
9.       Kredi saatlerinin tanımlanması
Kaynaklar:
SACS Üniversiteler Komisyonu Akreditasyon Prensipleri http://www.sacscoc.org/pdf/2012PrinciplesOfAcreditation.pdf

Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Akreditasyon Derneği (FEDEK)


Amacı
: FEDEK, farklı disiplinlerdeki Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri (FEF) öğretim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak, Türkiye’de FEF öğretiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunacaktır. FEDEK, FEF bölümlerinde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve topluma hizmeti ilerletmek amacıyla kurulmuştur.
 
Faaliyet Alanı
: Program değerlendirme
 
Kuruluş Yılı
: 2009
 
Yetki/Tanınma
: YÖK tarafından ulusal bir kalite güvence kuruluşu olarak tanınmaktadır.
 
Akreditasyon süreci
: Program değerlendirme süreci aşağıda verilen üç aşamadan oluşur:
1. Kurumun Hazırladığı Özdeğerlendirme Raporunun İncelenmesi: Özdeğerlendirme raporu, kurumun akreditasyon için başvurduğu programları, bu programların yürütülmesinde uygulanan süreçleri ve ilgili tüm akademik ve idari birimleri belli bir formatta açıklayan ve değerlendirilen kuruma ait bir tanıtım belgesidir. Özdeğerlendirme raporunun incelenmesi sırasında değerlendirme takımı üyelerince eksik görülen ya da yetersiz bulunan her türlü bilgi ve belge kurum ziyaretini beklemeden kurumdan istenir. Kurumlar, değerlendirilecek programlarının her birinden değerlendiriciler tarafından belirlenecek rastgele bir yöntemle seçilecek mezunların not belgelerini (transkript) ziyaret öncesi incelemeleri için değerlendirme takımına gönderecektir.
2. Kurum Ziyareti: Değerlendirme takımı, özdeğerlendirme raporunu ve kurumdan istenen ek bilgi ve belgeleri incelemesinin yanı sıra, bir kurum ziyareti ve yerinde inceleme yapar.
3. Değerlendirme Takımı Tarafından Rapor Hazırlanması: Değerlendirme takımı kurum ziyaretini izleyen altmış (60) gün içinde, özdeğerlendirme raporunun içeriği, kurumdan talep edilen bilgi ve belgeler ve kurum ziyareti sırasında yapılan görüşmeler, görülen mekanlar, incelenen belgeler, edinilen bilgileri içeren bir taslak rapor hazırlar ve FEDEK’a teslim eder.
 
Standartlar/Ölçütler
: FEN ALANI PROGRAMLARI
 KİMYA
Bu program ölçütleri başlığında “kimya” nitelemesi bulunan temel bilim programları için geçerlidir. Mezunların, programın öngördüğü amaçlar doğrultusunda aşağıdaki alanlarda bilgi, beceri ve yetkinlik kazandığı kanıtlanmalıdır.
 Temel ve enstrümental analitik kimya;
 Anorganik kimya;
 Organik kimya;
 Biyokimya;
 Fizikokimya ve kuvantum kimyası;
 Yukarıdaki alanları daha ayrıntılı şekilde genişletecek ve tamamlayacak nitelikte ayırma teknikleri, elektroanalitik kimya, çevre, gıda, yüzey kimyası, endüstriyel kimya, örnekleme ve örnek hazırlama, laboratuvar ve iş güvenliği, kemometri, ve benzeri ilgili konularda seçmeli ve/veya zorunlu derslerle alınacak bilgiler.
 
FİZİK
Bu program ölçütleri başlığında “fizik” nitelemesi bulunan temel bilim programları için geçerlidir. Mezunların, programın öngördüğü amaçlar doğrultusunda aşağıdaki alanlarda bilgi, beceri ve yetkinlik kazandığı kanıtlanmalıdır.
 Klasik mekanik;
 Elektrik ve elektromanyetizma;
 Termodinamik;
 İstatistiksel fizik;
 Kuantum mekaniği;
 Nükleer fizik;
 Yukarıdaki alanları daha ayrıntılı şekilde genişletecek ve tamamlayacak nitelikte, sağlık fiziği, biyofizik, nanofizik, yüksek enerji fiziği, yenilenebilir enerji, katı hal fiziği, görecelik, plazma fiziği, astrofizik, yarıiletkenler, optik, optoelektronik, parçacık, atomik fizik, reaktör fiziği, ölçüm bilimi (metroloji) ve benzeri ilgili konularda seçmeli ve/veya zorunlu derslerle alınacak bilgiler.
 
 
 SOSYAL ALAN PROGRAMLARI
TARİH
Bu program ölçütleri başlığında “Tarih” nitelemesi bulunan programlar için geçerlidir. Mezunların, programın öngördüğü amaçlar doğrultusunda aşağıdaki alanlarda bilgi, beceri ve yetkinlik kazandığı kanıtlanmalıdır.
 Yerel tarih hakkında bilgi sahibi olma;
 Türkiye tarihi hakkında bilgi sahibi olma;
 Avrupa ve Dünya kronolojisi hakkında bilgi sahibi olma;
 Toplumların, kültürlerin ve kurumların zamana bağlı değişme süreçlerinin farkında olma;
 Değişik zaman dilimleri ve metinlerdeki farklı tarihsel yaklaşımların farkında olma;
 Belirli tarihsel gelişmeleri ve bunları geniş anlamda tanımlama ve açıklayabilme;
 Temel tarihsel bilgiyi anlama yeteneğine sahip olma;
 Tarihi olayların sebep ve sonuçlarını belirleme ve analiz edebilme;
 Tarihi olaylar hakkında güvenilebilir raporlar planlama ve üretebilme;
 Diğer sosyal/insani bilimler (edebiyat, sanat tarihi, arkeoloji, hukuk, sosyoloji, felsefe, vb.) alanlarından faydalanabilme;
 
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI
Bu program ölçütleri başlığında “Türk Dili ve Edebiyatı” nitelemesi bulunan programlar için geçerlidir. Mezunların, programın öngördüğü amaçlar doğrultusunda aşağıdaki alanlarda bilgi, beceri ve yetkinlik kazandığı kanıtlanmalıdır.
 Türk Dili ve Edebiyatının tarihî gelişimi ve güncel konumu hakkında bilgi sahibi olma; eski/yeni Türk Dili/Edebiyatı, Türk Halk Edebiyatı ve Çağdaş Türk Edebiyatı hakkında bilgi sahibi olma;
 Türk Dili ve Edebiyatının ürünlerini bilimsel ölçütler çerçevesinde anlama ve inceleme;
 Türkçeyi güzel ve doğru bir şekilde kullanabilme; dil ve edebiyat bilgilerini kullanabilme becerisine sahip olma;
 Dil ve edebiyat problemlerinin çözümüne yönelik olarak disiplinler arası yaklaşıma sahip olma;
 Çağın getirdiği güncel dil ve edebiyat alanlarındaki problemlerin farkında olma;
 Temel dil ve edebiyat bilgilerini kavrama becerisini kazanmış ve alan bilgilerini eğitim öğretim amacına yönelik olarak kullanabilecek durumda olma;
 
 
Akreditasyon Kurulu

:  FEFAK, altı üniversite öğretim üyesi (üçü sosyal bilimler, üçü fen bilimleri), bir Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) temsilcisi, bir Türkiye Kalite Derneği (KALDER) temsilcisi ve üniversite dışından bir temsilci olmak üzere toplam 9 (dokuz) üyeden oluşur.

 

Dış Değerlendirme

: İç kalite denetimlerine ilave olarak, FEDEK kendisini bir dış kalite değerlendirme kuruluşuna denetletir. Bu denetlemelerin yaptırılacağı kuruluşlar ve zamanlamaları, FEDEK’in ulusal ve uluslararası tanınma gerekleri de göz önünde tutularak Yönetim Kurulu tarafından kararlaştırılır.

 
 

Kaynaklar:
http://www.fedek.org.tr/Belgeler.php