11 Aralık 2015 Cuma

EFQM Mükemmellik Modeli


Avrupa Kalite Yönetimi Kurumu (EFQM, European Foundation for Quality Management) 1988 yılında 14 Avrupa şirketi (Bosch, BT, Bull, Ciba-Geigy, Dassault, Electrolux, Fiat, KLM, Nestlé, Olivetti, Philips, Renault, Sulzer, Volkswagen) tarafından Avrupa Komisyonu desteği alarak kurulmuştur, merkezi Brüksel’dedir. Kar amacı gütmeyen bu kuruluşun amacı kalitenin gelişimini değerlendirmek için metodolojik bir sistem kurmaktır.
EFQM, 1992 yılından bu yana her yıl bu modeli en iyi şekilde uygulayan kuruluşları Avrupa Mükemmellik Ödülü ile ödüllendirmektir. Avrupa Mükemmellik Ödülü, Deming (Japonya) ve Malcolm Baldrige (Amerika) ile birlikte iş dünyasında mükemmellik adına alınan en saygın 3 ödülden biri olarak kabul edilmektedir.
Bu modele neden ihtiyaç duyulmuş?
Dünyadaki hızlı değişimle birlikte kurumlar, toplumlar, ülkeler ve ekonomiler arasındaki bağlılık ve dayanışma güçlenmekte ve karmaşık hale gelmektedir.  Bu ortama uyum sağlamak için herhangi bir kurum kendini yenileme ve gelişme ihtiyacı duymaktadır. Her şeyden önce bir kurum paydaşlarının beklentilerini ve gereksinimlerini etkili bir şekilde yönetmek, dengelemek ve anlamak zorunda kalmaktadır. EFQM mükemmellik modeli bu karmaşıklığı yönetmek ve anlamak için kullanılan bir sistemdir.  Alanında lider kuruluşlar tarafından geliştirilmiş, devamlı gelişimi teşvik eden kullanışlı ve fayda sağlayan bir modeldir.
Bu model hangi amaçla kullanılmaktadır?
Farklı sektörlerdeki kuruluşların yönetim yaklaşımlarını sorgulayabilmeleri için pratik bir araç olarak ortaya çıkan EFQM Mükemmellik Modeli bu ihtiyaca cevap vermek için;
o  Kurumsal mükemmelliğe giden yolda nerede olduğunun değerlendirilmesi, belirlenmiş vizyonu ve misyonu ile ilişkili olarak temel kuvvetli yönlerinin ve olası iyileştirme alanlarının farkına varılması için kuruluşa yardımcı olunması,
o  Kuruluşun fikirleri kendi bünyesinde veya dışında etkili biçimde yayabilmesini kolaylaştırmak üzere ortak bir dil ve düşünce tarzının oluşturulması,
o  Mevcut ve planlanan girişimlerin bütünleştirilmesi, tekrarların önlenmesi ve yapılması gerekenlerin belirlenmesi,
o  Kuruluşun yönetim sistemi için temel bir yapı oluşturulması
amacıyla kullanılmaktadır.
Bu modeli oluşturan bileşenler nelerdir?

EFQM mükemmellik modeli, insanların kendi kurumlarının yapabilecekleri ve çıktıları arasındaki ilişkilerin nedenlerini ve etkilerini anlamalarını sağlamaktadır. Bu model bir dizi birbiri ile bütünleşmiş bileşenlerden oluşmaktadır:


Modelin güzelliği; boyutu, sektörü, yaşı ne olursa olsun herhangi bir kuruma uygulanabilir olmasıdır. Kurum dışında veya kurum içinde üyeler arasında bilgi ve deneyimlerin paylaşılması konusunda ortak bir dil geliştirmektedir.
Mükemmelliğin Temel Kavramları
Mükemmel bir örgütsel kültürün özelliklerini tanımlamak için kullanılabilir. Bu kavramlar üst yönetim için ortak bir dil geliştirmeye hizmet etmektedir. 8 temel kavram vardır:
o    Müşterilere değer vermek
o    Sürdürülebilir bir gelecek yaratmak
o    Örgütsel kapasiteyi geliştirmek
o    Yaratıcılığı ve inovasyonu kullanmak
o    Vizyon, ilham ve dürüstlükle yönlendirmek
o    Becerikli yönetmek
o    İnsanların yeteneklerini başarıya dönüştürmek
o    Öne çıkan sonuçları desteklemek
Ölçütler
EFQM mükemmellik modeli kaliteyi değerlendirme sürecini 9 ölçüte bağlı bir anlayışa dayandırmaktadır. Bu ölçütler 2 kategoriye ayrılmıştır:
1.      Kolaylaştıran Ölçütler
Modelin sol yanında yer alan 5 ölçüttür. Bunlar bir kurumun stratejisini uygulamak ve geliştirmek için ihtiyaç duyduğu şeylerdir.
o     Liderlik
o     Çalışanlar
o     Strateji
o     Ortaklıklar ve kaynaklar
o     Süreçler, ürünler ve hizmetler

2.      Sonuç Ölçütleri
Modelin sağ tarafında yer alan 4 ölçüttür. Bunlar bir kurumun stratejik hedeflerine bağlı olarak başardıkları sonuçlardır.
oÇalışanların sonuçları
oMüşterilerin sonuçları
oToplumsal sonuçlar
oPerformans sonuçları
Modele göre performansa, müşterilere, çalışanlara ve topluma yansıyan mükemmel sonuçlar, politika ve stratejinin, çalışanların, kaynakların ve süreçlerin uygun bir liderlik anlayışıyla yönlendirilmesi ile sağlanabilmektedir.
RADAR
RADAR mantığı, bir kurumun performansını sorgulayan yapısal bir yaklaşım sunan, dinamik bir değerlendirme sistemi ve güçlü bir yönetim aracıdır.
En üst seviyedeki RADAR mantığına göre bir kurum:
o   Stratejisinin bir parçası olarak başarmak istediği sonuçları belirlemeli,
o   Hem şimdi hem de gelecekte gerekli sonuçları almak için bütünleşmiş bir dizi yaklaşımlar geliştirmeli ve planlamalı,
o   Tamamlandığından emin olmak için yaklaşımları stratejik bir yolla yerleştirilmeli,
o   Devam eden ve başarılan öğrenme etkinliklerinin sonuçlarının analizi ve görüntülenmesine dayalı olarak tamamlanan yaklaşımlar düzeltilmeli ve değerlendirilmeli.
EFQM mükemmellik modeli Avrupa’da yaklaşık 30000 kurum tarafından kullanılmaktadır. 20 yılı aşkın bir zamandır bu kurumların öğrenmeleri ve deneyimleri ile bu model geliştirilmektedir. 
Kaynaklar:

ENIC-NARIC


NARIC (National Academic Recognition Information Centres), Bologna sürecinin bir parçası olarak akademik yeterliliklerin karşılaştırılmasını sağlamaktadır. Avrupa ülkelerindeki NARIC merkezleri NARIC ağı tarafından koordine edilmektedir.
NARIC, Avrupa ülkeleri arasında akademik yeterliliklerin ve çalışmaların tanınması amacıyla Avrupa Komisyonu tarafından oluşturulan bir girişimdir. Avrupa Komisyonunun SOKRATES/ERASMUS programının bir parçasıdır, öğrencilerin ve öğretim elemanlarının yükseköğretim kurumları arasındaki hareketliliğini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Her ülkenin NARIC merkezi o ülkenin Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmiştir ancak ülkeden ülkeye bu durum ve kapsam değişmektedir. Birçok Avrupa ülkesinde yükseköğretim kurumları kabul edecekleri akademik çalışmalar ve yabancı diplomaların yeterlilikleri konusunda kendi kararlarını kendileri vermektedir, bu durumda NARIC merkezleri çoğunlukla danışmanlık rolü üslenmektedir.
ENIC (European Network of Information Centres) ise aynı amaç için kurulmuş daha geniş bir ağdır. UNESCO ve Avrupa Konseyinin girişimleri ile kurulmuştur. Lizbon Tanınma Anlaşmasının (Lisbon Recognition Convention) uygulanması, yeterliliklerin tanınması için politika ve uygulama geliştirmek amaçlanmaktadır. ENIC ağı, Avrupa Birliğinin NARIC ağı ile benzer şekilde çalışmaktadır.
Lizbon Tanınma Anlaşması, Avrupa Bölgesinde yükseköğretimle ilgili yeterliliklerin tanınması üzerine Avrupa Konseyi ve UNESCO birlikte 2012 yılında imzaladığı uluslararası düzeyde resmi bir anlaşmadır. Avrupa Konseyinin Yunanistan ve Monako dışındaki 47 üyesi tarafından geçerliliği kabul edilmiştir (ratified). Avrupa Konseyi üyesi olmayan Avusturalya, Belarus, Vatikan, İsrail, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Yeni Zelanda da bu anlaşmanın geçerliliğini kabul etmiştir. Kanada ve Amerika anlaşmayı imzalamış ancak geçerliliğini kabul etmemiştir.
ENIC ağı ulusal bilgi merkezleri şeklinde yapılandırılmıştır. Bir ülkedeki bir merkez diğer ülkedeki bir merkeze bağlı değildir. Bu merkezler aşağıdaki konularda bilgi vermektedir:
·         Farklı ülkelerdeki yabancı diplomaların yeterliliklerin tanınması
·         Yabancı ülkelerdeki eğitim sistemleri ve yerel eğitim sistemleri
·         Yurtdışında çalışma ve eğitim fırsatları
Türkiye ENIC/NARIC Merkezi, Yükseköğretim Kurulu bünyesinde yapılandırılmış ve 2003 yılından itibaren ENIC/NARIC iletişim ağının bir parçası olarak faaliyet göstermektedir. Bu ağ dâhilinde çalışan ENIC/NARIC merkezlerinin temsilcileri düzenli olarak bir araya gelmekte ve diploma ve derecelerin tanınması ile ilgili bilgi alışverişi yapmaktadırlar. Türkiye’de ENIC ve NARIC faaliyetleri Yükseköğretim Kurulu bünyesinde Denklik Birimi ile Avrupa Birliği ve Uluslararası ilişkiler Birimi tarafından yürütülmektedir.
Kaynaklar:
https://en.wikipedia.org/wiki/Lisbon_Recognition_Convention

10 Aralık 2015 Perşembe

ENQA tarafından belirlenen Avrupa standartları

ENQA tarafından hazırlanan Avrupa standartları ve yükseköğretimde kalite güvence için yönergeler de bulunan standartlar şöyledir.
  • İç kalite Güvence Standartları
  • Dış Kalite Güvence Standartları
  • Kalite Güvence Kurumları


İÇ KALİTE GÜVENCE STANDARTLARI
  •  Kalite güvencesi için ilkeler belirlenmiş olmalı(Stratejik Plan)
  •   Öğrenme amaçlarının tasarımı
  • Öğrenci merkezli öğretme ve değerlendirme yapılması
  • Önceden tanımlanmış yönetmelikler ile öğrenciliğin tüm aşamalarını kapsayan ilerlemelerin gösterildiği süreçler tanımlanmış olmalı
  • Yetkilendirme, işe alım ve Personel Gelişimi sağlanmış olmalı
  • Öğrenme Kaynaklarına kolay erişim ve Maddi yapı
  • Bilgi yönetimi (derlenen bilgilerin analizi yapılarak programın sürekli iyileştirmesinde kullanımı)
  • Kurum hakkındaki genel bilginin erişimine açık ve kolay ulaşılabilir ve güncel olmalı
  • Sürekli geliştirme ve güncel olması
  • Dış kalite güvence sistemlerinden geçmesi


DIŞ KALİTE GÜVENCE STANDARTLARI
  • İç kalite standartları olması
  • Öğrenme amaçlarını gerçekleştirmek için uygun yöntemin seçimi
  • Dış kalite güvence sistemleri uygulanabilir ve yayınlanmış olmalı
  • Dış kalite öğrenciler, öğretim üyeleri vb tarafından yapılmalı
  • Dış kalite süreçlerinde zayıflıkların sürekli iyileştirmeye ve uygulamaya açık olması
  • Yayınlanan raporlar açık ve ulaşılabilir olması
  • Şikayet ve itirazların kurumlara tebliği ve gerekli iyileştirmenin yapılması


KALİTE GÜVENCE KURUMLARI
  • Açık ve net hedefleri olmalı. Stratejik Planlarının kamuyla paylaşmış olmalı
  • Faaliyette olduğu ülkelerde yetkili makamlar tarafından tanınmış olmalı
  • Kurumlardan bağımsız ve özerk bir yapıda olmalı
  • Dış kalite güvence sistemi hakkında devamlı raporlarını yayınlıyor olmalı
  • Uygun maddi kaynağa sahip olmalı
  • Profesyonel düşünmeli ve iç kalite güvence sistemi olmalı
  • Kendilerinin bir dış değerlendirme süreçlerinden en az beş yılda bir geçmiş olmalı  
       Kaynak: 
       Gürkan AKKAN, Anadolu Üniversitesi, Uzaktan Eğitim Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi



İngiliz Açık Üniversitesi ve akreditasyon aldığı kuruluşlar

İngiltere’de 155 yükseköğrenim kurumu ve 117 ileri eğitim kurumu (further education colleges) öğrencilerinin memnuniyetini belirlemek amacıyla 2010 yılında yapılan Ulusal Öğrenci Anketi (National Student Survey) sonuçlarına göre İngiliz Açık Üniversitesine kayıtlı öğrencilerin %93’ü üniversitede aldığı derslerin kalitesinden memnun olduklarını belirtmektedir. Her yıl tekrarlanan bu anket sonuçlarına göre İngiltere’de, Açık Üniversite, öğrenci memnuniyeti açısından son 5 yıldır ya birinci ya da ikinci sırada yer almaktadır.
Kurum**
2008
2009
2010
Buckingham Üniversitesi
96%
92%
95%
St Mary's Üniversitesi


94%
Açık Üniversite
94%
94%
93%
Oxford Üniversitesi
92%

93%
St Andrews Üniversitesi


93%
Aberystwyth Üniversitesi


92%
Cambridge Üniversitesi
93%
91%
91%
Doğu Anglia Üniversitesi
91%
90%
90%
Exeter Üniversitesi
91%
90%
90%
Sussex Üniversitesi
86%
86%
90%
*Kurumların sıralaması öğrencilerin “Genel olarak, dersimin kalitesinden memnunum.” maddesine verdikleri “tamamen katılıyorum” şeklinde verdikleri cevaplara göre yapılmıştır.
**Uzman üniversiteler hariç (Excluding specialist universities)
Kaynak: HEFCE (The Guardian and Times Higher Education’da yayınlanmıştır.)
Diğer yandan Açık Üniversite 2005 yılı verilerine göre İngiltere’de öğretme kalitesi (teaching quality) açısından 5. sırada yer almaktadır.
Sıra
Kurum
1995’ten bu yana mükemmel (excellent) konuların %’si
1
Cambridge
96.3
2
Loughborough
94.4
3
York
93.8
4
London School of Economics
87.5
5
The Open University
86.7
6
Oxford
85.7
7
Essex
84.6
8
Imperial
81.8
9
University College London
77.4
10
St. Mark and St. John
75
Kaynak: Sunday Times Üniversite Kılavuzu (the Sunday Times University Guide)
KURUM DÜZEYİNDE ALDIĞI AKREDİTASYONLAR
n  İngiltere’den aldığı kurumsal akreditasyon
İngiliz Açık Üniversitesi, İngiltere’de QAA (Quality Assurance Agency for Higher Education) tarafından 2004 ve 2009 yıllarında kurumsal denetime (institutional audit) tabi tutulmuştur. Kurumsal denetimin amacı üniversitenin sunduğu akademik standartlar ve öğrencilere sunulan öğrenme fırsatlarının kalitesi konusunda kamuoyuna bilgi vermektir. Kurumsal denetim sırasında üniversitenin işbirlikçi faaliyetlerinin ayrı bir denetim konusu olarak ele alınacağı belirtilmiştir. 2011 yılında kurumsal düzeyde işbirlikçi hususların denetimi yapılmıştır. İşbirlikçi hususların denetiminde İngiltere ve Kuzey İrlanda’da yükseköğrenime bağlı üniversitelerin kamu yararını karşılayıp karşılamadığına yönelik hususlar ele alınmıştır.
Bu akreditasyon süreçlerine ilişkin raporlar ayrıntılı bir şekilde QAA’nın web sitesinde yayınlanmıştır. Aşağıdaki bağlantılardan bu raporlara ulaşılabilir.
n  ABD’den aldığı kurumsal akreditasyon
Açık Üniversite, ABD’deki Yükseköğrenimde Orta Devletler Komisyonu (the Middle States Commission on Higher Education, MSCHE) tarafından 2005 ve 2010 yıllarında akredite edilmiştir.Bu krurumsal akreditasyon kuruluşu Birleşik Devletler Eğitim Sekreteryası (the U.S. Secretary of Education) tarafından tanınmaktadır. Açık Üniversite MSCHE akreditasyonu alan iki yükseköğrenim kurumundan biridir.
MSCHE akreditasyonuna ilişkin ayrıntılar için aşağıdaki bağlantılara bakabilirsiniz.
PROGRAM DÜZEYİNDE ALDIĞI AKREDİTASYONLAR
n  Mühendislik Programları için
Açık Üniversite’de tüm mühendislik programları İngiltere’de mühendislik mesleğinin düzenleyici bir parçası olarak çalışan Mühendislik Konseyi (Engineering Council) tarafından yayınlanan Mühendislik Mesleği Yeterlilikleri için İngiltere Standartlarını (UK Standard for Professional Engineering Competence, UK-SPEC) karşılamayı amaçlamaktadır. Açık Üniversitedeki Mühendislik programlarının modüllerindeki öğrenme çıktıları, UK_SPEC’e dayalı olarak, QAA’nın mühendislik için belirlediği kriterler doğrultusunda düzenlenmiştir.
 UK-SPEC standartlarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir.
UK Standard for Professional Engineering Competence, UK-SPEC (son versiyonu) http://www.engc.org.uk/engcdocuments/internet/Website/UK-SPEC%20third%20edition%20(1).pdf
Açık Üniversite mühendislik dereceleri için IMechE’den (The Institution of Mechanical Engineers) akreditasyon almıştır. Açık Üniversite buna ek olarak daha önce IED (the Institution of Engineering Designers) ve CIBSE (Chartered Institution of Building Services Engineers) tarafından akredite edilmiştir.  IMechE, akreditasyon gereksinimlerini belirleyen Mühendislik Konseyinin (Engineering Council) lisanslı koludur. Mühendislik Konseyine üyelik 3 sınıfa ayrılmaktadır:  Mühendislik Teknisyeni (Engineering Technician), Tüzel Mühendis (Incorporated Engineer) ve İmtiyazlı Mühendis (Chartered Engineer). Açık Üniversitenin MEng (Master of Engineering) ve mühendislik alanındaki MSc (Master of Science) programları imtiyazlı mühendislik gereklerini yerine getirmektedir. BEng (Bachelor of Engineering) yani mühendislik lisans programı ise tüzel mühendis durumu için akademik gereksinimleri karşılamaktadır.
Aşağıdaki kuruluşlar Açık Üniversitenin farklı mühendislik alanlarına göre yeterliklerini akredite etmiştir.
·         CIBSE - The Chartered Institution of Building Services Engineers
·         EI - Engineers Ireland
·         ICE - Institution of Civil Engineers
·         IED - Institution of Engineering Designers
·         IET - The Institution of Engineering and Technology
·         IGEM - Institution of Gas Engineers and Managers
·         IHE - Institute of Highway Engineers
·         IMarEst - Institute of Marine Engineering, Science and Technology
·         IMechE - Institution of Mechanical Engineers
·         RINA - The Royal Institution of Naval Architects
·         SOE - Society of Operations Engineers

n  İşletme Fakülteleri (Business School) için
Açık Üniversitenin İşletme Okulları dünyaca ünlü akreditasyon kuruluşları AACSB (The Association to Advance Collegiate Schools of Business), EQIS&CEL, AMBA (The Association of MBAs) tarafından akredite edilmiştir.
AACSB
Açık Üniversitenin İşletme Okulu uzaktan öğrenme açısından AACSB’den uluslararası akreditasyon alan ilk programdır.
EQUIS & CEL
2005 yılında Açık Üniversitenin İşletme Okulu, Avrupa Yönetim Gelişim Kuruluşu (the European Foundation for Management Development, EFMD) tarafından Avrupa’nın prestijli kalite damgasını (EQIS) alarak yeniden akredite olmuştur.  Bunun yanı sıra EFMD’den e-öğrenme sertifikası (Certification of elearning, CEL) alan ilk işletme okuludur.
AMBA
Açık Üniversitenin İşletme Okulunun işletme yüksek lisans (Master of Business Administration, MBA) programı AMBA tarafından akredite edilmiştir. AMBA, MBA öğrencilerinin ve mezunların ilgi alanlarının benzersizliğini gösteren, bu konuda işletme okullarını ve MBA mezunlarını yönlendiren bir kuruluştur.
Açık Üniversitenin MBA programı, Sözleşmeli İç Denetçiler Kurumu (Chartered Institute of Internal Auditors, CIIA) tarafından IIA Diploma ve IIA Yüksek (Advanced) Diploma vermeye uygun görülmüştür. Bu diplomaları almaya hak kazananlar master için 120 kredi kazanmış olmaktadır. Master derecesi almak için genellikle 180 kredi gerekmektedir.
IIA Diploma: yüksek lisans seviyesinde 60 puan
IIA Yüksek Diploma: yüksek lisans seviyesinde 60 puan
Açık Üniversitenin MBA programı AMBA tarafından yönetilmektedir. AMBA’ın kararına göre MBA’da alınan kredilerin maksimum %20’si önceden kazanılan kredi olarak öğrenciye geri verilmektedir.
n  Fen Bilimleri dersleri
Açık Üniversitede fizik derslerini içeren dereceler (degree containing physics) Fizik Enstitüsü (Institute of Physics, IOP) tarafından akredite edilmiş, bu akreditasyon öğrencilere mezuniyet tarihlerine göre belirlenen belirli şartlar doğrultusunda onursal bir derece sağlamaktadır. Ayrıntılar için aşağıdaki bağlantıya bakabilirsiniz.
Kaynaklar: